lördag 31 december 2016

fototips för dig som vill fota manuellt

Jag hade tänkt skriva och förklara lite om vad som är viktigt att veta när du ska börja fota manuellt. Det du alltid måste sträva efter är att få rätt exponering. Det är tre saker som du måste veta vad det är för att få rätt exponering i bilden. Dom tre sakerna är slutartid bländare och ISO. 

Vi kan börja med att lära oss mer av slutartid. Det är den som släpper in ljus i bilden. Om du har en lång slutare så släpper slutaren in ljus under en längre tid. Det är bra om du till exempel vill fota vatten så at det blir utdraget. Även om du vill fota på natten är det bra att ha en lång slutartid så att det lilla ljus som finns kommer in.

Bländaren styr hur mycket ljus som ska komma in under tiden slutaren är öppen. Om du har en lång slutartid och ett högt bländartal så släpps det inte in så mycket ljus under den långa stunden slutaren är öppen. Om du har en kort slutartid och ett lågt bländartal släpps det in mycket ljus under den korta tid som bländaren är öppen.


ISO är en helt annan sak. ISO hänger inte ihop med bländare och slutare. ISO är hur starka signalerna som sensorn skickar ska vara. Då tänker man ju att det bara är att ha den högsta ISOn så att man inte behöver en lång slutare men ifall du har ett väldigt hög ISO tal så blir bilden väldigt grynig och färgerna blir oklara.

Nu kan vi sammanfatta att alla olika delar; bländare, slutare och ISO hänger ihop. Josefine Gunnarsson har förklarat det på ett bra sätt i sin bok Digitalfoto där hon skriver:

Tänk så här: du har en kanna (sensor), en kökskran (bländare) och en klocka (slutartid). Du kan nu fylla kannan på två sätt; antingen låter en mindre mängd vatten (mindre bländare) rinna under en längre tid (lång slutartid), eller så låter du en större mängd vatten (större bländare) rinna under kortare tid (kortare bländare). Båda sätten kommer leda till en full kanna, men på olika sätt.

Men bländaren och slutaren styr inte bara ljuset i bilden utan även bildens utseende. Om du ska fota ett djur som springer och du har en för lång slutar tid kommer djuret att ha sprungit iväg innan du har tagit klart fotot. Det gör att djuret kommer bli utdraget och suddigt. Bländaren styr även skärpedjup. Om du har ett högt bländar tal blir både bakgrunden och det du har i förgrunden skarpt. Om du har ett lågt bländar tal blir bakgrunden utsuddad och det du har i förgrunden blir skarpt.

Jag tänkte också berätta hur man ställer in de olika inställningarna. Den bästa inställningen på ratten högst uppe på kameran är M, då kan du ställa in alla inställningar manuellt. För att ställa in ISO klickar du bara på knappen som det står ISO på och går ner eller upp till den ISO du vill ha. Slutaren ställer du in genom att dra på ratten som är mellan ISO och avtryckaren. Om du vill ställa in bländaren håller du in AV knappen och vrider på samma ratt.


Jag hoppas att du har lärt dig något. Om det är något mer du vill veta kan du gärna skriva en kommentar så ska jag försöka ge ett bra svar. Svaret kommer inte till dig personligen utan jag gör ett nytt inlägg i bloggen där jag besvarar frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar